Jag älskar fisk!

Jag älskar fisk!

Fisk har jag alltid tyckt är gott. Min pappa är från västkusten och fisken som har serverats har ofta varit köpt hel. Och har ofta ätits som, en barndomsfavorit, fiskgratäng med potatismos runt kanterna.

Jag är så glad att jag har en bra relation till fisk! Och att jag har både lätta och mer komplicerade sätt att tillaga den. Jag skulle kunna äta fisk varje dag i veckan. Rökt fisk, ugnstillagad under folie, ugnsbakad, stekt, kokt och så vidare.

Ett av de första recept vi gjorde när vi började testa AIP var en fiskgryta. Vi har gjort den flera gånger och använt olika fisk. Det blir gott varje gång. Receptet kommer från Grazed and enthused, där det finns en mängd goda recept att botanisera bland!

Fiskgryta

Ingredienser:

 • 2 msk olivolja
 • 3 gula lökar
 • 2 sötpotatisar
 • 3 selleristjälkar
 • 2 stora morötter
 • salt
 • 1 lagerblad
 • 2,5 dl kokosgrädde
 • 5 dl benbjuljong
 • 250 g lax
 • 250 g skalade räkor
 • 100 g rökta musslor (*går att utesluta)
 • 1 tsk färsk timjan
 • ½ tsk torkad dill
 • ½ tsk torkad basilika
 • ¾ dl packad persilja
 • 1 tsk citronzest
 • juice av ½ citron

Gör såhär:

Förberedelser:

 • Grovhacka löken. Skär sellerin och morötterna i tunna skivor.
 • Skala sötpotatisen och skär i centimeterstora tärningar.
 • Tärna laxen
 • Hacka timjan och persilja

Tillaga:

 • Hetta upp olivoljan i en stor gryta på mediumhög värme.
 • Sautera lök, selleri, morötter, sötpotatis, tillsammans med 2 krm salt och lagerblad, i 6-8 minuter.
 • Häll i kokosgrädde och buljong, koka upp. Rör i lax, räkor, musslor*, och timjan, dill, basilika och ½ tsk salt. Koka i 5 minuter tills laxen är tillagad och grönsakerna är mjuka. Ta av grytan från plattan.
 • Rör i persilja, zest och citronjuice.

Servera gärna med blomkålsris

Jag har använt lax, torsk och en blandning av de båda. Räkorna har varit frysta med skal, och självklart går det att ha i mer räkor om man vill. Det vill alltid jag!

 

 Lämna en kommentar