Mattankar

Mattankar

För mig är maten väldigt viktigt. Samtidigt rekommenderar inte sjukvården koståtgärder för att behandla inflammationer. Det är inte vetenskapligt bevisat. Jag mår dock avsevärt bättre i magen om jag håller nere på kolhydrater, socker och många baljväxter.

Nu mår min mage ganska bra. Men jag har väldigt ont i kroppen, det bränner i ytterlagren i musklerna, gör ont i fötterna, ryggen värker hela tiden och jag får knutor i mina lårmuskler. Jag har också en låggradig feber ett par dagar i veckan och vaknar mitt i natten med feber någon gång i veckan. Ett annat problem är att fysisk aktivitet som är tuffare än promenader i måttlig takt leder ofta till att jag får muskelinflammationer, som jag sedan inte kan behandla med mediciner (pga min Crohns) utan de måste läka ut av sig själva, vilket ofta tar upp emot sex veckor. Så hårdare träning gör att jag sedan måste vila i flera veckor, vilket gör att det är svårt att hitta stabilitet i fysisk aktivitet.

Under ett tag har jag funderat på vad jag kan göra för att må bättre. Och någon stans ramlade jag över AIP, autoimmun paleo/autoimmune protocol, och jag har börjat läsa, lyssna och följa. AIP är en kost, men också en livsstil som av många används för att läka ut inflammationer i kroppen. Protokollet är även väldigt strukturerat och det anpassas till en själv. Och jag har bestämt mig för att prova!

Just nu lyssnar jag på två poddar, Paleoteket och The autoimmune wellness podcast. Jag har också gått med i några grupper på Facebook, både svenska och internationella, för att få en känsla för vad för mat folk lagar.

Nästa steg är att köpa boken som hör ihop med The autoimmune wellness podcast, en handbok som leder en igenom processen, och sedan sätta ihop en realistisk meny med hjälp av kokböcker, instagram och olika resurser på nätet. Sedan kör jag!3 thoughts on “Mattankar”

  • Det här låter oerhört spännande, jag har själv Crohns och exakt samma besvär som du med leder och muskler. Uppdatera gärna om hur denna livsstil fungerar, så kanske man skulle ta och prova den! 🙂
    Jag har också en blogg där jag bl.a. skriver om min Crohns. Följ den gärna 🙂
    Kram på dig!

    • Hej
      Kul att du läser min blogg! Om du vill lära dig mer (utöver att följa min resa) rekommenderar jag två podcast; Paleoteket och The autoimmune wellness podcast. De ger lite mer fakta och var där jag började för tre månader sedan.

Lämna en kommentar