Mos – på annat än potatis!
När jag säger att jag äter köttbullar med mos, eller mos till köttgryta, så tänker de flesta utan att reflektera att det är potatismos jag menar. Men jag äter aldrig potatis. Så vi gör mos på annat än potatis! Och oftast så använder vi rotselleri, palsternacka och morot.
Gå direkt till receptetMos på rotselleri, palsternacka och morot
Självklart går det att göra mos på en massa olika grönsaker. Blomkålsmos är vanligt, att göra mos på broccoli blir kul färg. Rotmos är ju ett mos det också, med en bas på kålrot. Och vårt vardagsmos är ett rotsellerimos.
Den största fördelen med potatis och potatismos är att vi i vår matkultur uppfattar potatis som neutralt. Om det är så eller inte går att diskutera, men om man som jag inte kan äta potatis så behövs andra ”neutrala” alternativ. För oss har rotsellerin blivit en vardagsgrönsak just för att den är förhållandevis flexibel och neutral. Och ofta går att ersätta potatis med.
Men för att få ett mos som är lättätet och fungerar till mycket är knepet att blanda flera olika rotsaker. Rotsellerin ger fyllnadskänslan jag gillar i mos, palsternackan lite sötma och lenhet och morötternas viktigaste funktion är att ge färg. För alla tallrikar blir trevligare när det finns färg!
Vad äter vi till moset?
Vi äter mos till massor av saker. Och jag har även börjat utmana min skepticism mot att äta mos till t.ex. gryta. Med gott resultat! Men jag har fortfarande långt att gå när det kommer hur jag tycker att olika maträtter ska kombineras.
Vi äter väldigt ofta mos till fisk. Både torsk och lax. T.ex. funkar det utmärkt att äta mos till torskrygg i paket eller till fisk med sås. Här är två recept som med fördel kan kombineras med mos:
Annars äter vi ofta mos till köttbullar eller pannbiff. Fördelen med att ha samma mos till många saker är ju att det är lätt att göra mycket mos i början av veckan och sedan äta det till flera middagar. Så jobbar vi ofta!
Vi äter också moset med korv. Men att hitta korv som går att köpa i ”vanlig” butik som jag kan äta – utan peppar, chili, paprikapulver osv – har varit en stor utmaning. Men nu har vi hittat ett Nonna Elide som gör två varianter av salsiccia som funkar för mig, och är supergoda: naturell och fänkål!
Rotselleri-. palsternacks- och morotsmos
Ingredients
- 0,5 st rotselleri
- 3 st palsternackor
- 2 st morötter
- salt
Instructions
- Skala rotsakerna och skär dem i bitar, ca 2 cm stora. Koka upp vatten i en kastrull som du kan ånga rotsakerna i. Ånga sedan rotsakerna i 25 minuter tills de är helt mjuka. Om du inte har möjlighet att ånga går det också lika bra att koka rotsakerna, men då blir moset lösare.
- Mosa rotsakerna med en potatisstomp och mixa sedan med mixerstav. Salta efter smak. Servera!
Hoppas det kan inspirera till att testa nya kombinationer av grönsaker i mosform!