Korma med kyckling och mango
Denna söndag är den sista dagen på mitt lilla tvåveckors sommarlov. Och under den gångna veckan har jag njutit av vädret, sett för mycket på TV och fixat till detta recept på korma med kyckling och mango.
Jag gillar att variera smaker och kök, och att ha en snabb indisk kycklingrätt är toppen för att möjliggöra variation i veckomenyerna! Därför har denna korma kommit till!
En snabb middag med mycket smak!
Denna korma går supersnabbt att göra. Från jag började att skära kycklingen, tills vi hade mat på bordet, tog matlagningen under 30 minuter. Eftersom det går så fort så kommer detta bli en ny favorit!
Tips för att göra denna middag snabbt:
- Både kyckling och mango är tinade.
- Hacka ingefära, vitlök och schalottenlök tillsammans i en liten elektrisk hackare.
- Mät upp alla kryddor i en skål innan du börjar steka
På så sätt blir denna korma med kyckling och mango en snabbfavorit i vardagspusslet. Eller en perfekt supergod helgrätt efter en lång aktiv dag på språng.
Krämig sås med balans mellan krydda och sötma
Denna korma får sin sötma från mango, istället för någon annan tillsatt sötma. Genom att använda mango blir såsen krämig utan att jag behöver reda den. Kokosmjölk blir blaskig när den värms upp, men detta motverkar jag i detta recept genom att använda mangon för att skapa krämighet.
Kryddorna i receptet är alla AIP, utom spiskummin som är en tidig introduktion. Men korman klarar sig alldeles utmärkt utan spiskummin. Därför är det enkelt att utesluta den. Men med spiskummin så tycker jag att det blir en godare, mer komplex, smakbild.
Förutsättningar
En gryta med tjock botten, gärna emaljerad. Vi använder en gryta från Le Creuset. Vi använder grytan i stort sett dagligen!
En blender, eller möjigtvis en stavmixer. Vi har både en kanna i glas och en i plast till vår ”chop chop” och till just denna använde vi glaskannan.
Korma med kyckling och mango
Ingredienser
Kycklingen
- 800 g kycklingfilé
- 2 tsk kokosolja extra virgin
Att hacka
- 4 st schalottenlökar
- 4 cm färsk ingefära
- 6 st vitlöksklyftor
Kryddor
- 2 msk färsk eller fryst koriander
- 4 tsk ceylonkanel
- 1 tsk sellerisalt
- 2 tsk grukmeja
- 300 ml vatten
- 4 tsk mald spiskummin uteslut vid AIP, spiskummin är en reintroduktion
Såsen
- 500 g mango fungerar utmärkt med fryst
- 250 ml kokosmjölk jag använder garant
Instruktioner
Förberedelser
- Skär kycklingen i tunna skivor.
- Hacka schalottenlök, vitlök och skalad ingefära smått, gärna i en elektrisk hackare.
- Lägg alla kryddor i en skål, mät upp vatten.
Tillagning
- Värm upp kokosoljan i en gryta på medelhög till hög värme. Stek kycklingen tills den får en lätt yta. Ta ur kycklingen ur grytan och lägg åt sidan.
- I samma gryta, fräs lök, vitlök och ingefära i ca en minut så att de börjar dofta kryddigt. Ha sedan i kryddorna och blanda. Häll i vattnet. Använd en träslev och skrapa botten så att alla smaker lossnar. Låt koka i någon minut. Häll i kokosmjölken och blanda.
- Häll över såsen i en blender, ha i mangon och mixa. Såsen behöver inte bli helt slät, men nästan.
- Lägg tillbaka kycklingen i grytan. Häll över såsen. När såsen kokat upp, sänk temperaturen och låt koka på låg temperatur i 10 minuter.
- Servera med t.ex. broccoliris!
Jättegott recept, tack! 😊