Att läsa innehållsförteckningar gör mig lite mörkrädd

Att läsa innehållsförteckningar gör mig lite mörkrädd

Att läsa på om mat gör mig mer och mer skeptisk till livsmedelsindustrin. Många livsmedel innehåller saker som är så märkligt. Socker i bacon är en märklighet som jag verkligen inte förstår. Och behovet av socker i kryddor tycker jag är överskattat. Och sockret finns på många ställen jag inte för mitt liv kan begripa varför det behövs. Eftersom jag alltid läser innehållsförteckningarna på allt jag äter numera, så blir det uppenbart hur mycket konstigheter det finns.

I AIP är kokosmjölk en basvara. Alla mjölkprodukter är uteslutna, likväl som alla spannmål och soja. Och det har visat sig att typ all kokosmjölk innehåller stabiliseringsmedel.

Santa Maria

Kokosnötextrakt (17% fett), stabiliseringsmedel (guarkärnmjöl)

Guarkärnmjöl (eller guargummi eller guarmjöl) är en kolhydrat utvunnen ur guarväxtens Cyamopsis tetragonolobas frön, en växt som är en baljväxt liknande sojabönan. Guarkärnmjöl har också märkningen E412. Det är ett förtjockningsmedel. Personer med sojaallergi kan reagera på guarkärnmjöl. Och det kan även göra en lite lös i magen.

De flesta märken av kokosmjölk har guarkärnmjöl tillsatt. Santa Maria är ett märke, och jag lyfter upp dem för att de finns i alla butiker och i flera varianter. Men förtjockningsmedel är inte nödvändigt. Det finns märken med bara kokos och vatten. Både kokosmjölken och kokosgrädden består bara av kokos och vatten. använder oftast Garants kokosprodukter. Men även Kung Markatta och Santa Marias krämigare kokosmjölk i tetra är ok. Garant är prisvärt, och jag gillar också att de är packade i plastad kartong. Det är mindre förpackningar, men går lätt att spä ut med lite vatten om man vill då det är så mycket kokos i dem. Garant finns ju bara på Willys/Hemköp/Mathem, men det är värt att besöka en extra butik för bra grejer!Lämna en kommentar