Koll på vad jag stoppar i mig

Koll på vad jag stoppar i mig

Från och till har jag på ett eller annat sätt noterat hur och vad jag äter. Det har framförallt varit ett bra verktyg när jag varit i skov och antingen äter för lite pga dålig aptit, eller för mycket pga kortisonhunger.

Jag har inte trackat mat på flera år. Sedan jag blev sambo har det blivit lättare med maten eftersom det blivit mindre av ett måste och vi har byggt upp strukturer för att jag ska komma ihåg att äta. Lunchlådor, påminnelser, veckohandling inklusive matplanering är några strukturer som funkat. Jag har inte heller tagit kortison sedan sommaren 2014.

Matappar är något som jag änvänt mycket. Just nu använder jag Lifesum. Tidigare var den väldigt fokuserad på bantning, nu funkar den riktigt bra just för att tracka mat. Den påminner mig att registrera, det går att scanna streckkoder och den går att individualisera rätt så mycket. Den ger också massa kul data som går att analysera djupare om man som jag är intresserad av matens sammansättning.

En sak jag upptäckt under den senaste veckan, genom att jag noterat allt jag ätit, är att jag ätit för lite. När mängden kolhydrater är mindre så blir mängden kalorier det också, och jag har inte tänkt på detta i tillräckligt stor utsträckning. Jag tänker att detta kan kopplas till det stora sug jag får på eftermiddagen, ett par timmar innan lunch. Det som händer är att jag blir extremt sugen på framförallt chips, eller kakor. Och de senaste dagarna har jag valt att äta lite smartare och nu ska jag vara vaksam på suget. Igår fick jag ett sådant sug, förstärkt av att jag var väldigt trött. Det var väldigt nära att jag gick till affären och skaffade en påse lättsaltade chips och vitlöksdipp. Istället åt jag några bitar fransyska och sov en timme. Och suget försvann. Det är tillfällen som det jag måste hitta strategier för.Lämna en kommentar