En tolkning av oxrullader
Jag är inte en stor förespråkare av att återskapa recept som jag saknar, eftersom det oftast inte blir tillräckligt likt orginalet ändå. Men samtidigt behöver jag ta inspiration från mat som redan finns. Och att göra en tolkning av oxrullader blev verkligen riktigt bra! Som en bonus fick vi också till vår bästa sås/puré gjord på grönsaker!
Att återskapa en tolkning av oxrullader
När man ändrar kosthållning finns det vissa saker som man bara måste återskapa. Hemma hos oss har det varit mycket snack om oxrullader. De oxrullader vi gjort tidigare innehåller några saker som inte är ok enligt AIP, till exempel senap och peppar. Därför behövde vi arbeta om receptet, både för att bli comliant och för att bli gott!
Vad ska vi äta till?
Tillbehör kräver eftertanke. Många rätter, som till exempel oxrullader, åt vi tidigare med potatis. För att ersätta potatis så behöver jag en mängd olika grönsaker, för det är olika grönsaker som passar till olika rätter.
Till det här rätten äter jag gärna rotselleri som vi gräddar i ugn på 225 grader i 20-25 minuter. Vi skär rotsellerin i kuber som är ca 2x2x4 cm stora, drisslar över olja och saltar. Eller som det står i receptet, broccoli!
Andra alternativ till potatis är palsternacka med vinäger (eftersom vinägern gör palsternackorna något mindre söta), gratinerad blomkål eller broccoli, eller majrova. Genom att testa nya saker har jag upptäckt att saker jag aldrig trodde skulle passa ihop fungerar toppen! Så är det till exempel med rostad färsk broccoli, som jag tycker ofta är det enklaste substitutet för potatis. Broccolin får en konsistens som är lik potatis, och smakar inte jättemycket vilket gör att huvudkomponenten hamnar i fokus!
Och såsen?
Sås är bland det svåraste inom AIP tycker jag. Sås består ofta av mjölk och mjöl och det är ju inget alternativ. Såsen i det här receptet är istället helt på grönsaker och såsen från tillagningen av rulladerna. Den är lätt att göra till alla kötträtter eftersom det innehåller grönsaker som tillagats med köttet och den vätska som finns tillgänglig.
Oxrullader
Ingredienser
Rullader
- 500 g lövbiff
- 1 st morötter
- 3 st vårlök
- 2 cm ingefära
- 120 g bacon
Sås, kokas med rulladerna
- 1 st gul lök
- 2 st morötter
- 2,5 dl benbuljong
- 8 dl vatten
- 2 kvistar färsk rosmarin
- 2 stjälkar selleri
Tillbehör
- 500 g broccoli
- 2 msk olivolja
- flingsalt
Instruktioner
Rullader
- Skala moroten och skär i tunna stavar, några mm tjocka. Skala vårlöken och skiva tunt längsmed löken.
- Riv ingefäran
- Lägg lövbiffarna på en skärbräda och bred på ingefära. Lägg på bacon. Lägg morot och lök längs ner på köttet.
- Rulla ihop köttet, runt moroten och löken. Säkra varje rullad med två tandpetare, så att de rullar upp.
- Bryn rulladerna i en stekpanna.
Tillaga rulladerna, och förbered sås
- Skala och grovhacka den gula löken. Skala de två resterande morötterna och dela i bitar. Skär sellerin i bitar.
- Lägg rulladerna i en gryta eller djupare stekpanna och häll över benbuljong och vatten. Lägg i grönsakerna. Låt sjuda under lock i ca 45 minuter. Tillaga tillbehör under tiden.
- Plocka upp rulladerna och lägg på ett serveringsfat och lägg över aluminiumfolie.
Tillbehör
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Lägg broccolibuketter i en ugnssäker form. Häll över olivolja och vänd runt broccolin i oljan. Salta. Sätt in i ugnen.
- Tillaga i 20 minuter om broccolin är tinad, 30-35 minuter om broccolin är fryst. Rör runt i broccolin efter halva tiden.
Sås
- Ta stekpannan med vätskan som rulladerna tillagats i och separera grönsaker från vätska genom att sila.
- Häll vätskan i en blender. Lägg i hälften av grönsakerna i blendern. Mixa. Om du vill ha en tjockare sås ha i mer grönsaker, om du vill ha lösare spä ut med lite vatten.