Information information information

Information information information

Såhär 17 år efter diagnos är jag förvånad över hur lite stöd sjukvården varit i behandlingen av min kroniska sjukdom. Den läkare jag har nu är öppen för att jag gör andra saker än tar mediciner, men tidigare har läkare sagt ungefär ”ta dina mediciner och lev som alla andra”, eller ”vi opererar bort en del av tarmen, och tar därmed bort sjukdomen”. För mig är min hälsa mer än min IBD. Det handlar om hur jag mår psykiskt. Hur livet i övrigt är för tillfället. Om jag har förmåga att känna hopp för framtiden. Det handlar mycket om smärthantering. Stressminimering är viktigt. Maten är, som framgår av mina sociala medier, och bloggen, väldigt viktigt. Men det är sällan som sjukvården hanterar mig mer än en knepig Crohnspatient. Och istället letar jag information på egen hand!

Jag ramlade över en jätteintressant artikel om mat idag. Den handlar om mat och inflammation. Och går igenom olika grupper av födoämnen och diskuterar vad som händer i kroppen när man äter dem. Vilka födoämnen triggar och vilka motverkar inflammation?

Grönsaker

What new can be said about vegetables…? They provide vitamins, minerals, water and fiber, both soluble and insoluble. They’re, in our opinion, the only food item that must be consumed frequently.

Grönsaker har många goda egenskaper. Och ska ätas ofta! Grönsaker med mycket färg. som paprika och tomater, innehåller massor av antioxidanter som är bra att få i sig. Samtidigt måste grönsakskonsumtionen anpassas efter var och en, och för de som har svårt med potatisväxter (grönsaker som undviks när man äter enligt det autoimmuna protokollets elimineringsfas), så ska självklart dessa uteslutas, men samtidigt ska man inte äta mindre grönsaker för det!

Frukt

Very rich in minerals, vitamins, antioxidants and sugars. If they don’t give you any problems, consuming 5 or 6 pieces per day should be no problem, even more if you’re doing plenty of physical activity.

Frukt är en viktig del i en balanserad kost. Om frukt inte ger problem, så är det bra att äta 5-6 frukter om dagen. Det kan dock vara bra att fundera på när man äter frukt. Äts de direkt efter maten kan de ge upphov till fermentering i magsäcken. Om man har hälsoproblem är det viktigt att fundera på vilka frukter som är bäst för en. Citrusfrukter kan vara problematiska för de som har ledproblem, och har man magproblem kan fruktos vara problematisk.

Fisk

Generally fish contains huge amount of Omega 3 fatty acids, which have anti-inflammatory properties. On the other hand, fish and seafood contain important amounts of indispensable minerals such as iodine and selenium.

Fisk är, tillsammans med ägg, en av de hälsosammaste proteinkällorna. För att få tillgång till fördelarna med fisk är det bra att få i sig små fiskar som anjovis och makrill, men också lax och skaldjur. Kolla också hur det är med tungmetaller i den fisk du konsumerar.

Ägg

After human breast milk, the most complete food out there. A free range egg contains huge amounts of vitamin A, D, minerals, healthy fats and cholesterol, which is very important for many body functions.

Ägg är det livsmedel där det kan göra störst skillnad för den egna hälsan att välja ekologiskt. Ägg innehåller mycket vitaminer och bra fetter. Och kan vara ett bra tillskott i en balanserad kost.

Kött

Two years ago the World Health Organization told us that red meat caused cancer. […] Correlation doesn’t mean causation and we don’t believe in these results.

Det finns data som visar att processat kött inte är så bra för oss och det är rimligt att kött som innehåller glutamat och socker kan ha negativa hälsoeffekter. Att välja kött fritt från antibiotika är viktigt. (Lägg dock på minnet att Sverige är bland de fyra länder i världen som har minst antibiotikaanvändning inom köttindustin. Här kan du läsa mer om kött). Det ekologiska köttet är ett bättre val än konventionellt kött, då det har andra krav på medicinering, men även föds upp på ett bättre sätt.

Nötter

Nuts have phytic acid, which can complicate the absortion of nutrients. On the other hand, they contains lectins that damage the intestinal barrier.

Nötter kan vara både bra och dåliga, beroende på ens hälsa. Nötter innehåller fetter som kan vara hälsosamma, och har mycket antioxidanter i sig. Men de innehåller också Omega 6, en fettsyra som tillsammans med en i övrigt dålig kost kan skapa inflammation. Om man har magproblem kan nötter vara ett livsmedel värt att utesluta.

Mjölkprodukter

A very controversial group. For more than 50 years we’ve been told that we must consume dairy in order to get more calcium.

Vi har fått lära oss att man måste äta mjölkprodukter för att få i sig kalcium, men det är mer kalcium i både sardiner och spenat än i mjölk. Det finns två problem med mjölk; laktos och kasein i mjölkprotein. Laktos, mjölksocker, kan brytas ner dåligt och göra att man blir uppblåst, diarré och utslag. Laktosintolerans är dock ovanligare i Norden än i andra delar av världen, mer om det här. Kasein är ett protein som kan skapa inflammation, och läckande tarm. Alla mjölkprodukter har inte samma mängd laktos eller kasein, och om man inte har en intolerans eller allergi kan vissa livsmedel som smör, kefir och grädde. Det kan vara bra att vara vaksam när det gäller mjölkprodukterna, men också att vara medveten om de geografiska skillnaderna när det kommer till förekomsten av laktosintolerans.

Baljväxter

Same as nuts. They contain lectins and phytic acid, worsening digestion and difficulting mineral absortion. Legumes aren’t as bad as cereals but they also don’t provide anything that can’t be found in other foods.

Baljväxter är knepiga. Baljväxter innehåller mycket protein, och är en vanlig proteinkälla för de som äter en kost men mindre, eller inget, kött. Samtidigt skapar baljväxter av olika slag problem för många. Baljväxterna kan göra matsmältningen sämre, och de innehåller ämnen som kan skapa en läckande tarm. Det är också vanligt med allergier mot olika baljväxter som jordnötter och soja.

Spannmål

Grains have nothing (especially those modified modern grains) that can’t be found in meat, eggs, fish or vegetables.

Det är lite märkligt att spannmål är en grundbult i den mat vi äter. Det är en livsmedelsgrupp som inte har funnits med så länge. Spannmålen är problematiska av flera skäl. De innehåller fytinsyra som motverkar upptagningen av mineraler. De innehåller allt högre halter av gluten och andra proinflammatoriska proteiner, och det är inte bara gluten som kan skapa problem utan andra proteiner (tex i majs) kan skapa inflammatoriska reaktioner. Förädlingen av vete har över tid gjort att mängden gluten har ökat drastiskt. Så vi äter både mer spannmål, och exempelvis vete innehåller idag mycket mer gluten än tidigare. Spannmålen innehåller också lektin, vilket bidrar till läcknde tarm.

Ris kan inte riktigt klassificeras i samma kategori som andra spannmål, eftersom de inte har något skal, och det är i skalet både lektin och proteiner sitter. Ris innehåller dock inte speciellt mycket näring.

Socker, vegetabiliska oljor och processad mat

Without any doubt these are the culprits of the chronic disease epidemic the world is suffering in this century.

Tillsatt socker, oavsett ursprung skapar insulinresistens och metabolt syndrom, som kopplas ihop med diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och övervikt.

Vegetabiliska oljor: palmolja, solrosolja och soja sänker det goda kolesterolet, och ökar både LDL-kolestorol och triglycerid.

Processad mat: kombinerar både socker och vegetabiliska oljor.

Huvudsaklig källa: http://stopautoimmunity.com/en/2017/06/12/foods-and-inflammation-which-cause-it-and-which-fight-it/Lämna en kommentar