Maten, kolhydraterna och kampen mot kortisonhungern

Maten, kolhydraterna och kampen mot kortisonhungern

Jag är extremt bra på att äta bullar, vaniljhjärtan och annat kaffebröd och jag har ingen känsla för när det är tillräckligt mycket, framförallt när jag äter kortison. Som jag tidigare nämnt har så är en av de biverkningar som är värst för mig, när det gäller perioder jag tar kortison, hungern. Den omättliga, ständigt närvarande hungern. En hunger som framför allt skapar ett sug efter kolhydrater i form av vetebröd eller chips, två saker som jag fysiskt mår rätt dåligt av.

Så nu kör jag hard core vecka, utan kolhydrater i form av just saker bakade på vetemjöl eller baserade på potatis, eftersom det är det jag har svårast för att undvika, men också mår näst sämst av (det som är värst är baljväxter och kål av olika slag).

Dagens resultat, med 32% kolhydrater är lite högt för det jag siktar på. Jag tänker mig att jag ska ner på ca 20 E%. Det ganska höga kolhydratintaget idag beror på att jag åt frukt till frukost, ihop med mina kesoplättar och en avokado.

Trots att jag har ätit ganska mycket idag, och framför allt bra grejer, så är jag så oändligt hungrig. Jag hatar kortisonet! Hatar det! Jag sover dåligt och är hungrig hela tiden. Det är en kamp hela tiden då jag inte äter, att låta bli att äta, eller att låta bli att köpa något jag kan äta alldeles strax. Samtidigt som ätandet i sig skapar ett lågintensivt illamående. Det är verkligen en situation som är riktigt olidlig. Och denna gång som kortisonet inte är ordinerat för att jag har haft ett tarmskov. I vanliga fall så har jag innan jag äter haft en period då jag har tappat mycket i vikt och behöver få i mig ordentligt med energi under några veckor för att komma upp i fysisk form igen. Denna gång så är ju kortisonet för att behandla inflammation i bäckenlederna. Det har ingenting med magen att göra. Men biverkningarna påverkar hela min relation till mat.

Mängden bullar, chips och godis som jag har ätit de senaste dagarna, plus hamburgaren till middag i fredags har gjort att magen är rätt upprörd. Det syns till och med utanpå. Hela jag blir liksom uppsvälld. Det är vid tillfällen som dessa inte ens gördel hjälper för att få magen mindre ”putig”. För mig handlar inte begränsningen av kolhydrater egentligen inte om vikt, eller teorier om hur en ska äta i relation till olika dieter, det handlar rent ut sagt om att jag ska försöka få magen att vara någorlunda stabil.

Så vad har jag då ätit idag?

Sen frukost: kesoplättar, avokado och frukt

Sen lunch: köttfärssås, tunna skivor med kokta morötter och mushy peas

Middag: chorizo med stekta morötter, squash och paprika och turkisk yoghurt

Jag är också stolt över mig själv att jag inte har handlat något ätbart idag, trots att jag stod utanför libanesen och funderade, var på stan innan butikerna stängde och hängde med en vän på Espresso House efter mötet (då drack jag bara kaffe). Stolt med inte nöjd är väl dagens betyg2 thoughts on “Maten, kolhydraterna och kampen mot kortisonhungern”

  • Hej undrar vad du visar för app som håller reda på kolhydrater, fett o protein? Ser så enkel och överskådlig ut. /Annika

    • Hej
      Jag använde Lifesum eller liknande appar som egentligen har fokus på viktminskning. Jag tycker inte att det finns några bra appar som fokuserar mer på hälsa. I Lifesum kan man dock ställa in själv hur mycket man vill äta!!

Lämna en kommentar